Rasvetliti slučaj obijanja stana novinarke Dragane Pećo

Više novinarskih i medijskih udruženja izrazilo je zabrinutost zbog obijanja stana novinarke Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Dragane Pećo i zatražilo od policije i tužilaštva da hitno rasvetle okolnosti tog slučaja i predstave ih javnosti.

Udruženja su u saopštenju ocenila da je reč o pokušaju zastrašivanja novinarke "imajući u vidu da iz stana ništa nije ukradeno a da je KRIK u poslednje vreme objavio više istraživačkih tekstova o političkim, ekonomskim i kriminalnim centrima moći".

"Ovo je samo poslednji u nizu sličnih događaja koji su proteklih nedelja uznemirili javnost, počev od napada na novinare tokom predsedničke inauguracije u Beogradu i vređanja i pretnji novinarima u niškom Medija centru, do pretnji smrću novinarki Mariji Vučić", navodi se u saopštenju čiji su potpisnici Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno udruženje novinara Vojvodine, Asocijacija onlajn medija i Asocijacija medija.

Udruženja su ocenila i da uprkos postojanju Stalne radne grupe za bezbednost novinara i posebnog mehanizma za hitne reakcije institucija u tim slučajevima, "počinioci su i dalje nekažnjeni a broj napada i pretnji novinarima eksponencijalno raste".

"Efikasno postupanje nadležnih organa u ovom i svim drugim slučajevima jeste i može biti jedina realna mera proklamovane spremnosti institucija da se zaštite novinari, a time i pravo građana na informisanje u javnom interesu. Izostanak takve reakcije će dodatno ugroziti slobodu medija i demokratski poredak u Srbiji", stoji u saopštenju.

Novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK Dragana Pećo potvrdila je da joj je stan obijen u petak i da je u njemu sve ispreturano ali da ništa od vrednosti nije izneto. "Obili su mi stan i sve ispreturali. Veoma sam uplašena, deluje zastrašujuće to što se desilo", rekla je ona.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: