Rezervat gluhih na otočju Chagos: Zašto je Britanija stala uz Hrvatsku

Na raspravi o otočju Chagos na zasjedanju Opće skupštine prije nekoliko tjedana sudjelovale su 174 zemlje, a uz Britaniju i njezine argumente ostalo je na kraju samo 15 nacija. Među njima je i Hrvatska. I to je prava cijena koju je Hrvatska platila za britansku potporu

Iako prave probleme povezane s odbijanjem arbitražne odluke Hrvatska još zapravo nije ni osjetila, već je sudjelovanje premijera Andreja Plenkovića na summitu Berlinskog procesa u Trstu pokazao da teret arbitražnog spora postaje poput teške i neugodne sjene. Premda je Plenković u Trstu pomalo usiljeno pokušavao ostaviti dojam opuštenosti i neimpresioniranosti ovim pitanjem, čime nastoji »dedramatizirati« ovaj problem, on time neće postati manji i nevažniji.

Dapače, postajat će sve veći i ozbiljniji, premda se Plenkovićeva taktika svodi na namjerno odugovlačenje i dobronamjerno inzistiranje na dijalogu, iako se taj dijalog svodi na razgovor gluhih. Ta taktika polazi od pogrešne teze da arbitražna odluka treba biti provedena najkasnije šest mjeseci nakon donošenja, iako u članku 7. arbitražnog sporazuma stoji da stranke u tom roku moraju poduzeti neophodne korake za provedbu odluke, uključujući i izmjenu nacionalnog zakonodavstva, a ne u cijelosti implementirati odluku.

Drugim riječima, vrijeme u ovom slučaju radi za Sloveniju, a ne za Hrvatsku, koja će vremenom biti pod sve većim diplomatskim pritiskom. Hrvatska je ostala bez saveznika i prijatelja u EU-u, a Trumpova je Amerika, koja navodno Hrvatsku podržava u njezinom rezolutnom stavu da ne prihvati arbitražnu odluku, jako daleko od Europe.

To je Plenković mogao osjetiti u Trstu, gdje je na balkansko-europskom summitu, na kojem su sudjelovale ključne europske članice predvođene Njemačkom, ostao potpuno usamljen. Njemačka i Francuska otvoreno podržavaju Sloveniju, kao i mnoge druge europske zemlje, dok Hrvatsku deklarativno ne podržava gotovo nitko.

U Trstu je, recimo, Plenković jedino imao potporu Velike Britanije, koja je na izlaznim vratima Europske unije i koja se zato pomalo neočekivano priključila Berlinskom procesu za zapadni Balkan. Britaniju je na europsko-balkanskom zasjedanju na tršćanskoj Piazzi Unita predstavljao britanski šef diplomacije Boris Johnson, a upravo zbog britanske potpore Hrvatskoj Plenković je nakon summita pozdravio britansku odluku da se priključi Berlinskom procesu, čiji će sljedeći summit nagodinu ugostiti upravo Britanci.

Mnogima je ta britanska nagla zainteresiranost za rješavanje europskih problema na zapadnom Balkanu bila neobična, iako je riječ o skoro logičnoj odluci Londona, koji upravo zbog Brexita pokušava zadržati svoj utjecaj u Europi i na Balkanu, koji je i devedesetih bio značajan, premda ga Hrvati ne pamte uvijek po dobrome. No Plenković se ovoga puta na to neće previše osvrtati, svjestan važnosti britanske potpore Hrvatskoj u ovom osjetljivom trenutku. Tim više što je za britansku potporu Hrvatska platila iznimno visoku cijenu.

Denis Romac, kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: