Šabić: Odnos vlasti nikada nije bio ovako negativan, angažovali su i armiju botova koja prostački vređa i danonoćno preti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je FoNetu da nikada do sada, od početka njegovog rada kao Poverenika, odnos predstavnika vlasti prema nezavisnim regulatornim telima, nije bio ovako negativan, "ni u pojavnom obliku, a ni po dimenzijama".

Šabić je konstatovao da "korektnog odnosa vlasti prema nezavisnim regulatornim telima teško da je bilo od početka".

On pamti da je bio optuživan da ugrožava državnu bezbednost ili da podriva ekonomski i finansijski sistem zemlje, ali upozorava da je "ovo sada kulminacija".

"Uz sve što se dešava u parlamentu, angažovana je i armija botova koji prostački vređa i danonoćno preti", opisuje Šabić okolnosti u kojima trenutno radi.

Sve stranke, dok su u opoziciji, imaju senzibilitet za prava građana i borbu protiv korupcije, uočio je Šabić, ali se, posle osvajanja vlasti, pretvore u "preduzeća za eksploataciju vlasti".

Svoj stav Šabić potkrepljuje podacima iz izveštaja Poverenika za 2016. godinu, koji je predstavio Odboru Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava.

"Stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti je bukvalno katastrofalno i očajno sa, propustima nadležnih i svakodnevnim skandalima", ukazuje Šabić.

Šabić podseća da je Vladi Srbije podneo 61 zahtev, ali da ona nije obezbedila izvršenje ni jednog, niti je postupila prema presudama Upravnog suda, koji je u nekoliko desetina slučajeva utvrdio da je Vlada prekršila zakon i sugerisao da preispita odluke.

"Kada Vlada ne izvrši ni jedan od zahteva Poverenika, onda to nisu ekscesi, već pravilo i poziv na kršenje zakona".

Koja još zemlja bira ombudsmana po hitnom postupku?

Kao indikativnu činjenicu, u kontekstu odnosa aktuelne vlasti prema tim telima, Šabić vidi i način izbora novog Zaštitnika građana u Skupštini Srbije.

"Ombudsman je izabran po hitnom postupku", opaža Šabić, uz retoričko pitanje: "Ne znam da li ste ikada čuli da je neka zemlja izabrala ombudsmana po hitnom postupku?"

On to, pre svega, pripisuje odgovornosti predsednice Skupštine Maje Gojković, jer se kasnilo sa izborom, pa je Srbija u jednom trenutku faktički ostala bez Agencije za borbu protiv korupcije, pa i Fiskalnog saveta.

Šabić ukazuje i na okolnost da parlament zemlje, kojoj je prioritet borba protiv korupcije, tri godine u plenumu nije raspravljao o izveštajima nezavisnih kontrolnih tela.

"Od kada je Maja Gojković na čelu parlamenta, izveštaj ni jednog nezavisnog kontrolnog tela nije bio na dnevom redu, iako je to zakonska i poslanička obaveza", predočio je Šabić i upitao da li je "normalno da onaj ko donosi zakone, te zakone krši?"

Vlada želi da stavi nezavisna tela pod kontrolu

Na pitanje o ocenama da vladajuća koalicija, izborom novog ombudsmana i članova Agencije i Saveta za borbu protiv korupcije, praktično želi da stavi pod direktnu kontrolu njihov budući rad, Šabić je odgovorio da, kao Poverenik, ne bi ulazio u personalna rešenja, da novim ljudima treba poželeti sreću u radu, uz nadanje da će svoj posao raditi kako valja.

"Možete da budete šef nezavisnog tela da se zavalite u svoju fotelju, da ćutite, da budete konstruktivni. I nećete imati nikakav problem, izabraće vas posle za sudiju Ustavnog suda ili za neko slično dobro plaćeno mesto, ali je sasvim sigurno da svoj posao nećete dobro raditi", ocenio je Šabić.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: