Sednica skupštine grada Čačka prekinuta zbog incidenta, predsednik skupštine povređen u tuči

Predsednik Skupštine Čačka Igor Trifunović povređen je u incidentu koji se dogodio u trećem nastavku zasedanja Skupštine, posle čega je sednica prekinuta do daljeg. Trifunoviću je povređeno oko, a intervenisala je Hitna pomoć koja ga je odvezla na pregled.

Do incidenta je došlo kada su opozicioni odbornici blokirali sto predsedništva, a jedan od odbornika Dveri bacio je papire skupštinskog materijala na predsednika Skupštine, posle čega je došlo svađe, guranja i tuče.

Opozicioni odbornici Dveri, Nove Srbije (NS) i grupe građana "Za napredniji Čačak" blokirali su sto predsedništva protestujući protiv više opomena i mera udaljavanja sa sednice koje je Trifunović izrekao posle druge pauze.

On je izrekao meru udaljavanja sa sednice dvojici odbornika Nove Srbije, Vladici Gavriloviću zbog fizčkog napada na člana Gradskog veća na sednici pre nego što je proglašena pauza i Miroslavu Spasoviću zbog udaranja mikrofona.

Incidenti na sednici su se dogodili i ranije, u drugom nastavku sednice, posle pauze od pet sati, kada su opozicioni odbornici blokirali sto predsedništva. Tada je došlo do svađe i guranja sa predstavnicima vladajuće većine i polomljen je mikrofon ispred predsednika Skupštine.

Opozicioni odbornici Dveri i NS su protestovali jer Trifunović nije dozvolio raspravu o predlogu novog Poslovnika o radu Skupštine, ignorisao je njihovo javljanje i posle uvodnog izlaganja dao predlog na glasanje.

Sednica čačanske Skupštine počela je u utorak i prvi dan zasedanja obeležili su dve govornice koje su blokirali dva odbornika Dveri i NS, krađa kabla od mikrofona zbog čega se deo sednice održavao bez ozvučenja.

Zbog toga se TV prenos odvijao bez tona, a sednicu je obležilo i desetak prekida i pauza, brojne opomene opozicionim odbornicima kao i dve mere udaljavnja sa sednice, svađe, uvrede, kao "rat" saopštenjima za medije.

Opozicija se protivi donošenju novog Poslovnika o radu Skupštine koji je ocenila kao "restriktivan, uvod u diktaturu, ukidanja kvoruma, ukidanja glasa opozcije i trijažu medija koji će je pratiti". Te stavove je vladajuća Srpska napedna stranka odbacila kao "laž i manipulaciju" ocenjujući da će novi Poslovnik omogućiti efikasniji rad Skupštine.

Na predlog novog Poslovnika opozicija je podnela 1.125 amandmana, od kojih je Statutarna komisija odbacila 800, kao pravno nemogućih, zbog čega je NS najavila krivične prijave protiv odgovornih.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: