Sindikat Sloga: Sporazum sa Fijatom tužan dan za radništvo

Sporazum Fijata i Samostalnog sindikata zaposlenih, tužan je dan za radništvo Srbije i pokazuje koliko su srpski radnici taoci politike istrošenih sindikata koje vlast godinama pomaže, favorizuje i aktivira po potrebi svoje politike, ocenili su Ujedinjeni sindikati Srbije Sloga.

"Ono što je ponuđeno radnicima Fijata je ništa, a koji su ustupci takozvanog 'reprezentativnog' Samostalnog sindikata i za koju cenu - videćemo, jer su razgovori i dogovori koji oni vode u ime radnika uvek tajni. To nije ništa novo, ponavlja se već decenijama, i uvek na štetu radnika", navodi se u saopštenju Sloge.

"Oročiti radnike sindikalnim potpisom da u naredne tri godine ne štrajkuju za svoju egzistenciju, poraz je sindikalnih ideja, pobeda vlasti i dokaz njene moći da sindikate u Srbiji drži pod kontrolom", smatra Sloga.

Sindikat dodaje da je to "Pirova pobeda" Vlade i premijerke Ane Brnabić "koja je, slično poput nekadašnje gvozdene britanske premijerke Margaret Tačer, radila na tome da umanji moć sindikata, optuživši ih da štrajkovima podrivaju parlamentarnu demokratiju i ekonomski učinak".

Sloga dodaje da je Srbija, za razliku od Velike Britanije, "toliko zaostala, bedna i gladna, da pozivi na patriotizam i ovaj današnji čin neće zaustaviti narastajuće nezadovoljstvo i radničke štrajkove, i zasigurno je uvertira u dalja socijalna previranja koja su neizbežna, možda i radikalnija, poučena ovim negativnim iskustvom još jedne amortizacije radničkog nezadovoljstva i prodaje sindikalnih ideja".

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: