Slučaj Savamala kao "vruć krompir"

Slučaj rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u Savamali pomerio se sa mrtve tačke, ali ne u smislu da je javnost saznala više detalja, već bukvalno. Naime, Više javno tužilaštvo u Beogradu, prebacilo je ovaj predmet Prvom osnovnom tužilaštvu.

Da li je u pitanju novo otezanje u rešavanju ovog slučaja i ublažavanje učinjenih dela, kako strahuje stručna javnost?

Pitanjima ko je naredio i spoveo rušenje objekata u Hercegovačkoj krajem aprila prošle godine, više se neće baviti Više javno tužilaštvo. To je, kako je saopšteno, odlučeno nakon detaljne analize svih izveštaja i prikupljene dokumentacije koju je policija dostavila tužilaštvu.

"Utvrdili smo da se u konkretnom slučaju eventualno radi o krivičnim delima iz nadležnosti osnovnog tužilaštva te smo spise predmeta ustupili na nadležnost i dalje postupanje Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu kao stvarno i mesno nadležnom", navodi se u obrazloženju Višeg javnog tužilaštva.

U Inicijativi ne davimo Beograd, koja kritikuje projekat Beograda na vodi i koja je organizovala proteste zbog rušenja u Hercegovačkoj, smatraju da se radi o kupovini vremena i umanjivanju značaja ovog slučaja.

"Ići će se s time da što manje odgovornih plati što manju cenu. Videćemo šta će opštinski ako uopšte išta bude podigao. Moramo imati u vidu da oni mogu da otežu dok ne zastari delo, ne bi bio prvi slučaj da se to dešava", rekao je predstavnik Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" Marko Aksentijević.

Advokat Božo Prelević ne veruje da će delo zastariti, ali smatra da će tužilaštva između sebe sada prebacivati "vruć krompir" Savamale.

"Ne bi me čudilo ni da Osnovno ipak nađe da je nadležno Više tužilaštvo u nekim veštačenjima pa da im vrati, ali u suštini ovde se ne postavlja pitanje zaprećene kazne jer ja sam sasvim siguran da ovde neće biti optuženja, ili ako bude optuženja da neće biti optuženja onih ključnih ljudi bez kojih se to nije moglo odigrati", smatra Prelević.

A ključni ljudi, smatra Prelević, nalaze se u vrhu gradske vlasti i ministarstva unutrašnjih poslova.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: