Sporni gest premijerke Brnabić na početku mandata

Srbija pažljivo čuva svoju poziciju neutralne zemlje, ali su sve češći i problemi sa kojima se suočava. Tako je buru u javnosti izazvala informacija da je premijerka Ana Brnabić ruskom ambasadoru Čepurinu predala transkript svog intervjua Blumberga.

Da li je to poniženje i podaništvo, kako u opoziciji kažu, ili je sve u redu, jer u novu premijerku bivši premijer, a sada predsednik Aleksandar Vučić, ima apsolutno poverenje, kako sam kaže. Zato ga nikakvi stenogrami, poručuje, ne interesuju.

Predsednica Vlade Ana Brnabić za američku agenciju Blumberg navodno je izjavila da će Srbija, ukoliko bude morala da bira između EU i Rusije, izabrati Uniju.

Od tog dana, ruski ambasador, slučajno ili ne, niže posete srpskim zvaničnicima. Već u utorak odlazi u Ministarstvo odbrane kod Aleksandra Vulina, a u sredu i kod same predsednice Vlade koja mu je, prema navodima ruske agencije Sputnjik, dala stenogram svog intervjua ne bi li ruskog ambasadora uverila da je njena izjava pogrešno interpretirana. Tako je to navela portparolka Kremlja Marija Zaharova.

Odmah sutradan Aleksandar Čepurin video se i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. O čemu Čepurin razgovara s drugima, pa i s predsednicom Vlade, predsednik države kaže ne zna, jer se u tuđe razgovore ne meša.

"Ne znam da li je ko davao bilo kakve transkripte, niti me to zanima, ja znam šta Ana misli, šta želi, zna na kakvom putu se nalazi Srbija, i uveren sam da će takvu politiku da vodi, za to uvek postoji većina u Vladi RS", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na konkretno pitanje N1 da li bi on transkript svog intervjua dao nekom stranom ambasadoru, predsednik Vučić izbegao je odgovor.

"Ja sam prilično vešt u onome na šta želim da odgovorim, a na šta ne", rekao je Vučić.

A kad želi, onda ponavlja da Srbiji niko neće postavljati ultimatume vezane za prijateljstvo s nekom državom i da svima smemo da kažemo sve.

"Da popu kažemo pop, a bobu bob", izjavio je predsednik Srbije.

I bez ikakvog ILI - ILI, nadovezuje se potpredsednica Vlade, pre nego što će i sama otići na sastanak s ruskim ambasadorom.

"Srbija je tako mala da bi sebi smela da dozvoli da budemo na ili-ili. Niko se nikom ne pravda, a transkripti su javna stvar", rekla je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, s druge strane, najoštrije osuđuje, kako kažu, servilni i podanički gest premijerke prema ruskom ambasadoru.

Smatramo to poniženjem i vređanjem svih građanki i građana Srbije, saopšteno je iz LSV.

Osuda stiže i od Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića.

"Nažalost, taj sramni gest predstavlja nastavak politike ponižavanja pred međunarodnom zajednicom koju Vlada vodi već godinama, a kojom pred svetskim metropolama nastoji da prikrije nasilje kojim vlada unutar zemlje", saopšteno je iz tog pokreta.

Sociološkinja Vesna Pešić ne štedi reči kada kaže da je to što je premijerka Ana Brnabić nosila, kako kaže, na noge ruskom ambasadoru stenogram svog intervjua, predstavlja najveće poniženje Srbije do sada.

"Da ona ide da se pravda nekakvom ambasadorčiću tamo, a i sama sam bila ambasador, to je apsolutno nezamislivo i moram da vam kažem da sam se prvi put nacionalno uvredila", rekla je Pešić.

Na pitanje da i sam prokomentariše to što mu je Brnabić dala stenogram, ambasador Aleksandar Čepurin kratko je odgovorio: "O tome nećemo da pričamo."

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: