Srbija evropski rekorder po broju krezubih i bezubih, čak 9,3 odsto ljudi u Srbiji nema nijedan zub

Srbija je evropski rekorder po broju krezubih i bezubih pacijenata, rekao je doktor Miodrag Šćepanović sa Klinike za stomatološku protetiku Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

"Tek 8,5 odsto stanovnika Srbije ima sve svoje zube, dok 9,3 odsto građana nema nijedan zub u vilici", rekao je Šćepanović za RTS.

Iako je protetika za veći broj stanovnika nedostupna, kaže Šćepanović, problem može da bude rešen i sa malim brojem implantata.

On napominje da je bezubost zdravstveni problem, jer mogu stradati i razni organi, ako se žvakanje ne odvija kako bi trebalo.

Šćepanović je istakao da je u rešavanju stomatoloških problema važna podrška Ministarstva zdravlja Srbije, jer je stomatologija u okolnim zemljama ozbiljna privredna grana. On podseća da stranci i dijaspora već godinama unazad odmor koriste kako bi došli u Srbiju i "napravili lep osmeh".

"Oni ne dolaze samo zbog niskih cena, već i zbog dobrog kvaliteta i usluga koje dobijaju u Srbiji. Pratimo svetske trendove, idemo u korak sa bilo kojim zapadnom zemljom", rekao je Šćepanović.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: