Štrajkači odbili protokol, ministarstvo da poveća plate

I dalje nema pomaka u pregovorima oko štrajka u Fijatu. Štrajkači su odbili predlog protokola o prekidu štrajka. Sa druge strane, iz Ministarstva odbijaju zahtev o povećanju plata.

Ministarstvo privrede u petak uveče predložilo je potpisivanje Protokola o početku pregovora o prekidu štrajka. Spremni su da razgovaraju o reorganizaciji rada, prevozu radnika, ali ne i povećanju plata.

Za ono što im je Vlada ponudila. štrajkači kažu da nije ništa novo.

"Taj protokol koji nije prošao u proteklom periodu zato što Vlada Srbije nije dobila zaključak je ponuda ministarstva da se mi dva puta sapletemo o isti kamen. Mi smo sinoć poslali i Vladi i ministarstvu privrede predlog protokla po kom bi mi, pod nekim minimalnim garancijama, prekinuli štrajk i seli za pregovarački sto. Za sada nemamo nikakav zvaničan odgovor", rekao je predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković.

Zanimljivo je da se predstavnici Fijata od početka štrajka, nijednom nisu zvanično oglasili. Od nezvaničnih informacija pominje se da je radnicima ponuđeno povećanje bruto osnove zarade sa 38.000 na 41.000 dinara.

Međutim, štrajkači navode da to nije tačno, i da im to niko nije nudio. Osim malih plata, u sindikatu Nezavisnost, koji je izbačen iz štrajkačkog odbora, ali koji ima oko 700 radnika u Fijatu, kažu da su problem i bonusi za dve prethodne godine.

Iz Vlade upozoravaju da potencijalni investitori odustaju od Srbije zbog štrajka. Pojedini mediji prenose da će Fijat da napusti Srbiju i preseli proizvodnju u Poljsku. Sindikati, pak, kažu da su i jedni i drugi navodi - oblik pritsika na radnike da odustanu od štrajka.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: