Šuica je rekla da Njemačka nije obavještena - pa što je radila diplomacija?

U pregledu tjedna Točke na tjedan gostovali su Vlado Vurušić iz Jutarnjeg lista i Ivan Pandžić iz 24 sata.

Je li Hrvatska loše prošla s odlukom arbitraže o graničnom sporu sa Slovenijom?

Vlado Vurušić: "Odluka je očekivana, ona je pravno-politička. Stalno se govorilo da ćemo dobro proći na kopnu, ali da ćemo izgubiti na moru. Njima je najvažnija stvar bila Piran, oni su fiksirani na izlaz na more. Sve je išlo u ovom pravcu i Hrvatska je trebala biti spremna na ovu odluku. Moglo se ovo bilateralno ispregovarati i Hrvatska bi i ranije mogla ući u EU", smatra Vurušić.

Pandžiću nije jasan hrvatski stav "nije se dogodilo".

"Politika neće moći gurati glavu u pijesak. Nadam se da imaju plan, ali da mi za njega ne znamo. Oni neće odustati od toga", rekao je

Vidjeli smo da kreću politički pritisci zemalja, hoće li doći do promjene stava hrvatske vlasti?

"Hrvatska diplomacija je trebala odraditi posao i trebala se objasniti hrvatska situacija i stav, to očito nije napravljeno. Šuica je rekla da Njemačka nije obaviještena - pa što je radila diplomacija? Vidjeli smo i da smo par puta pokušali blokirati pregovore Srbije i EU. Hrvatska je postala 'trouble maker' jer se ne pridržava europskih politika. Da je Hrvatska imala dobre argumente u vezi Ljubljanske banke i Krškog mogli smo ih riješiti na račun Piranskog zaljeva jer EU želi da se Sloveniji omogući izlaz na otvoreno more", rekao je Vlado Vurušić.

Dodaje da je situacija zapravo bolja od famoznog sporazuma Račan-Drnovšek: "Ovo je sigurno povoljnije, Slovenci su dobili površinu mora po kojoj su i dosad sloobodno plovili. Savudrijski ribari su zapravo jedine žrtve ovog sporazuma".

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: