Svetislav Basara - Politika plačivaginizma

Piše: Svetislav Basara, kolumna za dnevni list Danas

Pre nego što pređemo na temu poslednjeg predavanja ovogodišnje letnje škole filozofije srpskog jada i čemera, zamislite sledeću - ruku na srce teško zamislivu - sliku: Republiku Srbiju kao srednje razvijenu državu u kojoj se zakoni striktno poštuju, u kojoj je nezaposlenost 4%, u kojoj secesija Kosova pada na pamet samo šačici jurodivih Albanaca i u kojoj ćirilica naprosto cveta.

Jeste to teško zamisliti, ali ako ste savladali teškoće i ipak uspeli da zamislite goreopisanu sliku, pokušajte da zamislite šta bi u toj i takvoj državi Srbiji mogli raditi srpski političari, politički analitičari, nacionalni radenici i plačivaginisti (svih vremena i boja). Treba li vam nacrtati, đuturumi, da bi Srbija - da je počem takva - takoreći uzela ljeb iz usta srpskih političara i nacionalnih radenika i jednostavno ih silom dobro uređenih prilika prisilila ili da se bave svojim profesijama (pod uslovom da ih imaju) ili da se odaju klasičnim - za razliku od državnog kažnjivim - vidovima lopovluka: džeparenju po tramvajima, obijanju stanova i pljačkanju banki, delatnostima, dakle, zbog kojih se pre ili kasnije dopada dugogodišnjeg mardelja.

Kužite li, stari moji, da srpski političari i nacionalni radenici (svih vremena i boja) naprosto nemaju računa da Srbija bude solidno uređena, srednje razvijena zemlja i da će rečena gospoda dati sve od sebe da je ovekoveče ovakvu drljavu i razvaljenu kakva je, jer se samo u takvoj Srbiji može na sav glas arlaukati kako nam niko ne može ništa jer smo jači od sudbine, a s druge strane svaku packu sudbine, ma koliko bila neznatna, makar to bilo lupetanje neke američke stand up jebilude - prikazati kao antisrpsku kosmičku katastrofu i sve to pretvoriti u težak opštenarodni amok.

Zadržimo se na aferi stand up jebilude. Mislite li vi da su jebiludina, odavno zaboravljena lupetanja, teško ranila socijalistička - pardon patriotska - osećanja ondašnje - "demokratske", nota bene - vlasti. Ama jok! Bolelo ih je dupe - kao što je i trebalo da ih boli - šta Bible belt jebiluda lupeta, ali čaršijski red - i politički interes - je nalagao da se stravično, ali isfolirano uzibrete i da se nađu na korak od gluposti milenijuma - pisanja protestne note Stejt departmentu. To su, naravno, učinili da bi "odbranili naš narod", inače ne bi oni. E sad slušaj, srpski narode i komentatorluče, šta vam na kraju ove letnje sesije, a u svrhu otrežnjenja "poručuje" poručnik Bas: Možebiti da nemate para, ali vi (osim ako se ne samosažaljevate) niste siromašni, tačno je da živite u bednim uslovima, ali vi - ukoliko to nećete - niste bedni, Srbija jeste formalno slobodna, ali vi niste slobodni, a da biste se oslobodili, prestanite nasedati na politiku plačivaginizma, pa će vas Bog ubrzo razveseliti. A ako to nećete - ili ne možete - onda prestanite zapomagati, opustite se i uživajte u silovanju.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: