Svetislav Basara - Uterivanje u dijalog

Piše: Svetislav Basara, kolumna za dnevni list Danas

Da je, recimo, JexS Tadić javnosti podastro predlog za unutarnacionalni dijalog na "platformi" sličnoj ovoj Vučićevoj ... što Tadiću - pretpostavljam zbog čika Dobrice - ni na kraj pameti nije padalo, bio bi promptno, ako ne baš nabijen na kolac, a ono poliven katranom i posut perjem, a evo - Jego Predsedatelstvo, Vučić, udario na "srpske svetinje", a niko se od profesionalnih branitelja "srpskih svetinja" ( osim možda Đoleta Vukadinovića) koji bi vaktile zbog toga radosno i saborno nabili Tadića na kolac ne usuđuje ni da bekne i to iz istog razloga (iako sa obrnutim predznakom) zbog koga se ni JexS nije usudio da bekne: da ne bi završili poliveni katranom, posuti perjem i nabijeni na kolac.

Idemo sad na scenu sumračnog scenarija za niskobudžetni film "Zemlja tutumraka na brdovitom Balkanu", koji će, nadam se, biti snimljen sledećeg kukovog leta. Dakle ovako: eksterijer/enterijer (u zavisnosti od vremenskih prilika) - otmen opozicioni kafić, negde u krugu dvojke. Personae dramatis - nekoliko viđenijih opozicionih lidera koji, grickajući bajat keks i srkućući kafu, zdravo uzibrećeni što sam ih onomad džumle isponabijao na Crven Ban, čitaju i komentarišu jučerašnje "Famozno". Pa jel ti, čoveče, vidiš - glagolji lider, nazovimo ga X - da nas ovaj magarac i prodana duša uteruje u dijalog sa Vučićem, tera nas pravo mečki na rupu. Vidim, vidim - kaže lider Y - hoće, bezbeli, od nas da napravi žrtvenu jagnjad koja će biti ritualno poklana čim Vučić odgovornost za izdaju Kosova post festum pripiše nama. Pa nismo ni mi od juče - uključuje se u razgovor lider Z - znamo mi šta nam je činiti: sedećemo ovde, u kafiću, i čekati da se Vučić bez nas "olupa" na Kosovskom pitanju, pa ćemo posle toga mi doći na vlast i živećemo dugo i srećno.

No dobro, dosta je bilo zajebancije, stvar je ozbiljna. Hajde da razmotrimo zašto se serbska opozicija toliko usteže od upuštanja u dijalog sa Vučićem? Prvi i osnovni razlog je - utuvite ovo - to što gospoda opozicionari očima ne mogu da vide Vučića, kao što istini za volju, ni Vučić ne može da vidi njih. Drugi razlog je što nemaju blagog pojma o čemu bi tokom dijaloga razgovarali, a nemaju ga zato što nemaju nikakvu ideju - niti o tome uopšte misle - šta sa Kosovom (i ne samo sa Kosovom) uraditi, mada osnovano sumnjam da ideja nemaju niti o tome na ozbiljan načine misle ni Vučić i njegov think tenk M84. Budući da će mi uskoro ponestati karaktera, smatranja na temu kako bi opštenacionalni dijalog mogao da se odvija, izložiću u sutrašnjem broju, a za danas će biti dovoljno što smo napokon ustanovili da se politika u Srbiji - i vlastodržačka i opoziciona - ne zasniva na moći racionalnog suđenja, nego na ličnim simpatijama i antipatijama.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: