Tadić: Inauguracija deo Vučićevog stvaranja kulta ličnosti

Svečano preuzimanje dužnosti novog predsednika u Palati Srbija predstavlja protokolarni događaj oko koga je podignuta nepotrebna medijska prašina, u skladu sa potrebom Aleksandra Vučića da gradi kult ličnosti, izjavio je za Danas bivši predsednik Srbije i sadašnji lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

"Nisam se pojavio na Vučićevoj inauguraciji jer nisam želeo da svojim prisustvom dajem legitimitet politici koja temeljno uništava sva demokratska dostignuća koja smo postigli od 2000. godine i gura našu državu i društvo u provaliju autokratije", naglasio je Tadić.

"Sve vreme ističu da je bilo 5000 zvanica, ali do tog broja je svako mogao da dođe. Stvara se zabluda u javnosti da taj broj znači veliku međunarodnu podršku, a zapravo se do tog broja stiglo pozivanjem lokalnih odbora, estrade i članstva SNS", izjavio je Tadić.

Broj od 5000 zvanica svedoči samo o Vučićevoj potrebi za spektaklom, svakako ne o nekoj posebnoj međunarodnoj podršci, smatra lider SDS.

Komentarišući izbor Ane Brnabić na mesto premijera, Tadić je ocenio da je to beznačajna promena uloga u Vučićevoj marionetskoj predstavi.

On je naveo da je iza njenog ministrovanja ostao dug lokalnih samouprava od oko milijardu evra, što je četiri odsto BDP, tako da se postavlja pitanje šta je to kvalifikovalo za mesto premijera, osim beskrajnog i javno priznatog poslušništva.

"Njen ekspoze obiluje gomilom laži i lažnih obećanja. Jedino obećanje u koje verujem je da će nova Vlada predstavljati kontinuitet one Vučićeve, a to znači nastavak uništavanja demokratije, obmana i notornih laži", naglasio je Tadić.

Upitan da li postoji mogućnost ujedinjenja opozicije pred beogradske izbore, bivši predsednik Republike odgovorio je potvrdno, podsetivši da je on već godinama zagovornik ukrupnjavanja opozicije, jer je prema njegovom mišljenju to jedino rešenje problema sa kojima se kao građani suočavamo.

Tadić ističe da SDS nikada nije blokirala taj projekat ili odustala od takve vrste dogovora, ali da je potrebno prilagoditi oblik ukrupnjavanja opozicije vrsti izbora.

Prema Tadićevom mišljenju, bojkotom rada parlamenta opozicija bi ostala bez i to malo medijskog prostora na kome može da iskaže svoj stav.

A što se bojkota izbora tiče, Tadić je pre za to da se partije koje nisu na vlasti izbore za fer uslove umesto da na njima ne učestvuju.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: