Trojici Srba pritvor do 18 meseci, preti im doživotni zatvor

Istražni sudija je za trojicu Srba koji su osumnjičeni za učešće u ubistvu američkog državljanina Bakari Hendersona na grčkom ostrvu Zakintos, odredio pritvor do 18 meseci, javlja dopisnica Politike.

Juče su iskaze istražnom sudiji dali jedan 34-godišnji Grk, jedan 32-godišnji britanski državljanin za koga se tvrdi da je srpskog porekla, i trojica državljana Srbije - dvojica 18-godišnjaka i jedan 21-godišnjak.

Očekuje se da će ista mera u toku dana biti doneta i za ostalu četvoricu osumnjičenih državljana Srbije.

Neizvesno je kada će početi samo suđenje jer je prethodno potrebno sprovođenje detaljne istrage i prikupljanje dokaza, piše Politika.

Počasni konzul u Grčkoj Viktor Ruhas izjavio je juče za N1 da će se suđenje zakazati najkasnije za 18 meseci pošto, po grčkim zakonima, nakon tog perioda oni se oslobađaju.

Ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević izjavio je da uhapšeni državljani Srbije nemaju primedbe na ponašenju grčke policije i pravosuđa.

O čitavom slučaju objavljena su dva snimka u Grčkoj.

Preti im doživotni zatvor

Najavljena optužnica je najteža - ubistvo s predumišljajem, jer je zaključeno da su se unapred odlučili na ubistvo, prenose grčki lokalni mediji.

Prema advokatima osumnjičenih, prenose grčki mediji, najteža optužba koja se priprema protiv njih donela bi kaznu doživotnog zatvora.

Advokat dvojice 18-godišnjaka iz Srbije, Lefteris Janatos, ocenio je tu optužbu kao "najtežu, ali očekivanu", mada "ima potpuno poverenje da će grčki sud optužnicu (protiv njih) preinačiti od ubistva s predumišljajem u nanošenje smrtonosnih povreda, i da će suđenje biti pravedno".

Optužba za nanošenje smrtonosnih povreda obično u Grčkoj donosi zatvorsku kaznu uz prevremeno puštanje na slobodu posle četiri do pet godina zatvora, dok većina osuđenih za ubistvo s predumišljajem, doživotno ostaje u zatvoru.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: