U Novom Sadu prvo čuvari kontejnera, sada i čuvari vodovoda

Nakon čuvara kontejnera, Novi Sad će dobiti i profesionalne čuvare objekata vodovodnog sistema. U tenderu koji je raspisalo JKP „Vodovod i kanalizacija“, traži se neodređen broj radnika koji će biti angažovani po pređenom kilometru, a kilometraža koju mobilne patrole treba da obiđu iznosi dva obima cele zemaljske kugle.

U tenderu koji je raspisao novosadski Vodovod traže se profesionalni čuvari za 819 objekata, koji će za ukupno 43.000 radnih sati preći nešto više od 84.000 kilometara. Objekte vodovodnog sistema čine izvorišta, magacini i poslovne zgrade. Postoji li ih u Novom Sadu baš 819?

„Tačno znate da ne postoji, postoji 91 objekat, koliko mi se čini. To je za devet meseci kad se pomnoži, da bismo dobili jediničnu cenu u ponudi“, objašnjava Gvozden Perković, direktor JKP Vodovod i kanalizacija.

Tačan broj u tenderu ne stoji, niti da bi trebalo da se množi sa devet, jer je to, kaže direktor, poslovna tajna. Prema njegovim rečima, razlog je to što je vodovodni sistem od strateškog značaja i ne mogu da otkrivaju detalje ni u javnom pozivu.

N1: Šta je konkretno poslovna tajna? Ne morate otkrivati poslovnu tajnu, već samo na šta se ona odnosi?

Perković: Na objekte, na pogone, sistem bezbednosti, u kom su stanju.

N1: Zar objekti „Vodovoda“ nisu nešto što je ljudima koji žive u Novom Sadu poznato gde se nalaze?

Perković: Pa, tako ako ćemo razmišljati ili filzofirati – i svi vojni objekti su poznati svima pa su pod posebnim režimom obezbeđenja.

Prema njegovim rečima, mobilne ekipe dnevno će prelaziti 156 kilometara kako bi obišli sve objekte, što za devet meseci, ukoliko bi radili 30 dana mesečno, iznosi broj kilometara koji je tražen na tenderu. Međutim, da li su taj posao mogli da rade oni koji u „Vodovodu“ već dobijaju plate za obezbeđivanje tih objekata?

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: