Ulice u Evropi ponosno nose Titovo ime, region ih se odriče

Dok se čeka odluka zagrebačke skupštine o promeni naziva Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, potomci Josipa Broza Tita podsećaju da nije prvi put da se slične inicijative pokreću. Ovakav potez ocenjuju kao neuspeli pokušaj prekrajanja istorije.

Maršala Tita. Titova ulica. Josipa Broza Tita. Desetine trgova i ulica u zemljama bivše Jugoslavije nose ove nazive i danas. U Italiji ih ima čak u šest gradova. Počast Maršalu odali su ne samo Evropljani, već njegovi trgovi i ulice postoje u Brazilu, Rusiji i Indiji. Kao i u nekoliko afričkih država i na Kipru. U međuvremenu, region se svako malo odriče sećanja na Tita.

"Josip Broz Tito je svoje mesto u istoriji, to pozitivno mesto u svetskoj istoriji stekao pre mnogo desetina godina i kao vojskovođa i kao političar i to mu mesto niko na ovim našim malim skučenim sada prostorima ne može i neće oduzeti. Ako ga oduzme u svom dvorištu to ne znači da će ga oduzeti u svetu", poručuje Svetlana Broz, unuka Josipa Broza Tita.

Građani skoro svih većih gradova u BiH svakodnevno šetaju Titovim ulicama. Nekada se tako zvala i glavna banjalučka - danas ulica Petra I Karađorđevića. Ipak, za razliku od Banjalučana, Tuzlaci ne pomišljaju na to da se odreknu ovakve vrste uspomene na Josipa Broza.

"To nam je jedino što nam je ostalo da imamo od Maršala Tita", poručuje jedan građanin Tuzle.

"Ni u kom slučaju ne treba menjati, posebno kada je u pitanju drug Tito. Neka se samo sete starije generacije kako nam je bilo tada, a kako nam je sad", kaže drugi.

Na spomen promene naziva Trga Maršala Tita - negoduju i Mostarci.

"To je jedna era koja je prošla u nekom finom svetlu za nekoga".

"Jedan je Tito bio i ostao i treba da bude što više ulica Maršala Tita, tad smo živeli kako treba, sad ne živimo nikako".

Iako se Sarajevo godinama unazad odreklo sećanja i oduzelo ulicu predsedniku ZAVNOBiH-a, visokom članu AVNOJ-a, Vojislavu Kecmanoviću, uredno neguje sećanje na druga Tita. Kafići. Biste. I jedna od najlepših i najpoznatijih sarajevskih ulica nosi njegovo ime. I nema naznaka da bi se to moglo promeniti. Niti da bi većina građana to ikada htela.

"Ne, nikad. Istorija ostaje istorija, zna se zbog čega. Zato što su se naše generacije dobro osećale", "Treba se sve zvati Maršala Tita, on je jedina politička ličnost koja je najbolja na zemaljskoj kugli", "On treba da ode u istoriju, on ima svoje mesto u istoriji, ali mislim da je vreme za takve promene", poručuju građani Sarajeva.

A ako zaista i jeste došlo vreme takvih promena - da neki drugi heroji, neki drugi idoli zauzimaju Titovo mesto - bar na ovdašnjim prostorima - Titovi potomci poručuju, plašimo se da se naši mladi ljudi ne postide kada umesto u vlastitim državama budu nailazili na Titove ulice u najudaljenijim delovima planete.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: