Više javno tužilaštvo više ne vodi slučaj Savamala


Više javno tužilaštvo prosledilo je dokumentaciju o rušenju objekata u Savamali Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu kao, kako su naveli, stvarno i mesno nadležnom.

Više javno tužilaštvo saopštilo je da je nakon deetaljne analize svih izveštaja i prikupljene dokumentacije koja mu je dostavljena od strane policije, vezano za predistražni postupak koji se vodio po zahtevima za prikupljanje potrebnih obaveštenja povodom rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici, utvrdilo da se u konkretnom slučaju eventualno radi o krivičnim delima iz nadležnosti osnovnog tužilaštva.

Spise predmeta smo ustupili na nadležnost i dalje postupanje Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu kao stvarno i mesno nadležnom, dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, u noći između 24. i 25. aprila grupa osoba s fantomkama na glavama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici. Ta maskirana grupa je maltretirala i prolaznike u tom kraju, oduzimala im mobilne telefone i vezivala.

Građani su u toj noći pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih na komunalnu policiju koja je govorila da to nije u njihovoj nadležnosti.

Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći vidi se da je "iz vrha" policije službenicima naređeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

Janković je utvrdio da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ubrzo nakon događaja u Savamali izjavio je da su noćno rušenje izveli "kompletni idioti", a kasnije rekao da iza rušenja stoji gradska vlast, ali sve vreme insistira na tome da su porušeni objekti bili nelegalni.

Predmet o Savamali je u tužilaštvu i nakon više od godinu dana u predistražnoj fazi.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: