Vrhovni sud prepolovio zatvorsku kaznu Draganu Paravinji sa 40 na 20 godina zatvora zbog pokušaja silovanja i ubistva maloletne Antonije Bilić

Vrhovni sud prepolovio je kaznu Draganu Paravinji koji će zbog ubistva i pokušaja silovanja maloletne Antonije Bilić iz Drniša, umesto neprasnažno presuđenih 40 godina, morati odslužiti 20 godina, objavio je Vrhovni sud.

Vrhovni sud je kvalifikaciju teškog ubistva preinačio u kvalifikaciju tzv. običnog ubistva.

Sud smatra da je prvostepeni sud dobro utvrdio činjenično stanje, ali da se povredio Krivični zakon.

"Nisu osnovane žalbe stranaka zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Međutim, osnovane su žalbe državnog branioca i optuženika zbog povrede Krivičnog zakona. Na utvrđeno činjenično stanje odraženo izricanjem presude prvostepeni sud je pogrešno primenio kazneni zakon kada je ocenio da se radi o prividnom spajanju pokušaja silovanja sa teškim ubistvom, proglasivši optuženika krivim da je oštećenicu usmrtio radi počinjenja drugog kaznenog dela", navodi se u odluci Vrhovnog suda.

Kako se objašnjava, kod takvog oblika krivičnog dela teškog ubistva iz čl. 91. tač. 5. KZ/97 počinilac prvo čini ubistvo kako bi otklonio prepreku za činjenje drugog krivičnog dela koje sledi nakon usmrćenja žrtve, pa je moguće i spajanje ta dva krivična dela.

Budući da je optuženik usmrtio oštećenu nakon pokušaja silovanja, a silovanja je moguće počiniti samo na štetu žive osobe, jasno je da nakon usmrćenja oštećene više ne može doći do realizacije polnog odnosa u smislu dovršenja krivičnog dela silovanja, niti opis dela sadrži neko drugo krivično delo koje bi optuženik počinio nakon usmrćenja oštećene.

Podsetimo, na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 40 godina Županijski sud u Splitu je u februaru prošle godine osudio Dragana Paravinju (47) zbog pokušaja silovanja i ubistva sedamnaestogodišnje Drnišanke Antonije Bilić, ali i još jedan pokušaj silovanja.

Okrivljeni je proglašen krivim za teško krivično delo protiv života i tela, odnosno teško ubistvo maloletnice i osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora od 35 godina. Zatim, sud je uzeo u obzir i dve presude Županijskog suda u Šibeniku zbog silovanja u pokušaju, koje je potvrdio Vrhovni sud.

On je 2012. godine osuđen zbog pokušaja silovanja Antonije Bilić na četiri godine i šest meseci, a 2015. godine na dve godine i deset meseci zbog pokušaja silovanja jedne Omišanke.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: