Vučić pita EU do kada će Srbija biti u "čekaonici"

Predsednik Aleksandar Vučić iz Soluna ponovio poziv Evropskoj uniji da građanima Srbije kaže do kada će biti "u čekaonici".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Aleksis Cipras u Solunu su usaglasili tekst zajedničke Deklaracije, koju treba da usvoji Visoki savet za saradnju Srbije i Grčke. Predstavnici srpske i grčke vlade potpisali su i niz bilateralnih sporazuma. Ipak, u centru pažnje bio je odnos Srbije i EU, ali i pitanje Kosova.

U Solunu, gde je 2003. Srbija dobila takozvanu evropsku perspektivu, predsednik države 14. godina kasnije traži od Brisela konkretniju poruku. Vučić smatra da bi za Srbiju bilo važno da dobije okvir kada bi mogla da postane članica EU, kao i da se iza različitih primedbi Evropske unije oko pregovaračkih poglavlja 23 i 24, krije pitanje Kosova.

“Da je sve u redu po pitnaju Kosova bili bismo šampioni i u ljudskim pravima. Šta god vam ko govorio, slušajte me, znam, prošao sam kroz to. Već pet godina svakog dana prolazim. Ali dajte nam, pa nam to bar kažite otvoreno, ili kažite šta to treba da napravimo i dokad ćemo biti u čekaonici”, poručio je Vučić.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: