Vulinova izjava nebulozna i nemoralna

Neposredno pošto je ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio da je svojevremeno oslobođen služenja vojnog roka zbog lošeg vida, na društvenim mrežama pojavio se snimak emisije Radio-televizije Srbije u kojoj je Vulin nagovestio da je bio u vojsci i da je obučen za vojnika roda pešadije.

"Kada je počelo bombardovanje, ja sam se prijavio u dobrovoljce, otišao u Bubanj Potok, proveo tamo neko vreme ali jednostavno nas je bilo previše. Pogotovu mog VES-a (vojno-evidencione specijalnosti), tražili su protivavionce, a ne pešadiju...", rekao je Vulin u 22. minutu emisije RTS-a i tako nagovestio da je za vreme služenja vojnog roka bio u pešadiji.

General-potpukovnik u penziji Petar Radojčić izjavio je agenciji Beta da je Vulinova izjava da ima određen VES uprkos tome što nije služio vojni rok "bez osnova".

"To je izjava bez osnova. Mogu da kažem i da je nebulozna. Nema nikakvo uporište u realnosti, a nije ni naročito moralna", rekao je Radojčić, koji je deo karijere proveo na čelu Uprave za obaveze odbrane, koja se, između ostalog, bavi pitanjima vojne obaveze.

Radojčić, koji je trenutno zamenik predsednika Odbora za bezbednost, odbranu i vanredne situacije Demokratske stranke, rekao je da se VES orijenataciono određuje prilikom regrutacije, ali da se osposobljenost vojnika upisuje tek po okončanu obuke, s obzirom da od regrutacije do obavljanja vojne obaveze mogu da prođu godine i da se, usled promenjenih potreba vojske, promeni i VES.

Radojčić je rekao da su u redove Vojske Jugoslavije (VJ) primani samo dobrovoljci koji su vojni rok odslužili pod oružjem.

"Ko nije služio vojni rok, ili je prekinuo služenje po bilo kom osnovu, nije mogao da bude primljen u VJ", rekao je Radojčić.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: