Zemlja botova

Piše: Svetislav Basara, kolumna za dnevni list Danas

Izgleda da je Vučićevom botu, potpisanom, recimo, sa X, bio malo jedan sendvič, pa je u podfamoznom komentatorluku publicirao potpuno isti prorežimski proser i pod pseudonimom Y.

Ali ni proopozicioni botovi nisu mirovali, višekratno i principijelno su mi nabili na nos da se previše sprdam, da stalno nešto zakeram i da "pljujem", a ne "nudim" nikakve "ideje" i nikakva "rešenja".

Čekajte malo! Zakeranje, ćeranje komendije, sprdačina - a kad zatreba bogme i pljuvačina - stoji u opisu radnog mesta pisca satirično-zajebantske kolumne, ali gorenabrojano nipošto ne sme da stoji u opisu posla političara, bili oni na vlasti ili u opoziciji, tim pre što su svi džumle apsolutno lišeni smisla za humor. U ime kog bi Crvenog Bana, da vas pitam, moja malenkost bila u obavezi da opoziciji "nudi ideje i rešenja"? Razmislite i o ovome! Ako opozicija nema "ideja" i ne zna šta da radi kad je "vladar nesmenjiv na izborima", onda to znači samo jedno: da ideja neće imati niti će znati šta radi ni kada se jednog dana vrati na vlast, što će se pre ili kasnije dogoditi (samo je muka sačekati), ali se to, utuvite, neće dogoditi zahvaljujući opozicionoj mudrosti i naporima, nego sili prirodnih zakona.

Budući da će sadašnja opozicija (plus novokooptirane personae dramatis) kad se dokopa vlasti nešto ipak morati da radi, osnovano sumnjam - a budućnost će mi dati za pravo - da će raditi isto ono što je radila i kada je prošli put bila na vlasti, a to će reći da kara sekretarice, da šprica kokoške, da laže i masti, da mažnjava gde i šta stigne, da svečano otvara škole po Bosni, a da ih zatvara u Srbiji, da pravi unosne poslove i da po ministarstvima ždere 30.000 ćevapa dnevno, ukratko sve ono zbog čega vam se sadašnja opozicija smučila i zbog čega ste - da bi je kaznili - na izborima 2012 crtali čiča Gliše i ubacivali bele listiće i time BITNO doprineli usponu Velealeksandra Vučića na vlast.

Koji - utuvite i ovo - na vlast nije došao revolucijom ili državnim udarom, nego na legalnim izborima. Ako mi sad opozicionari i opozicioni botovi poture pod nos ofucani izgovor da su izbori bili "pokradeni", ja ću im postaviti škakljivo pitanje: za koji ste, onda, Crven Ban, ako ste znali da će biti ukradeni, na tim izborima učestvovali? Zar nikada niste čuli za bojkot kao legitiman (i efikasan) metod političke borbe. Čuli ste, naravno, ali ste se uzdali u svoju srećnu zvezdu i u silu koja se neočekivano pojavljuje i rešava stvar, pa kad vam je srećna zvezda potamnela, a sila zakazala, tek tada ste se odlučili na bojkot - ali ne kako u tupoumnosti mislite bojkot Aleksandra Vučića - nego bojkot ionako rasklimatane države Srbije i njenih kilavih institucija. A "ideja" što se tiče, prekjuče vam dadoh dve dobre: ili da pljunete Vučiću pod prozor ili da izvršite kolektivno samoubistvo, pa da kažete da vas je ubio Vučić.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: