Zlatne šljokice predragog Štromara

Ili se novopečenom vođi HNS-a Predragu Štromaru masovno ispisuju iz stranke, ili se boji unutarstranačkih izbora, ili ga je dobro prignječio Plenković, ili je svo troje, pa još možda i nešto četvrto što još ne znamo, ali očito da je neka veća gužva u pitanju. Jer, evo, obraća se svome članstvu javnom epistolom, nečim sigurno izazvan.

»Dragim HNS-ovkama i HNS-ovcima« očinski skreće pozornost na to da se Hrvatska nalazi u »dinamičnom i zahtjevnom razdoblju« te je sadašnje vodstvo HNS-a upravo stoga »potpuno spremno na političku cijenu koju možemo platiti jer smo svjesno preuzeli odgovornost za sudjelovanje u Vladi RH, konačno pokrenuli izlazak iz ideoloških rovova i stavljanje sadržaja u prvi plan«.

Puno je tu još Štromarovog trućanja o tome kako je koalicija s HDZ-om pridonijela političkoj stabilnosti, uštedjela građanima mnogo novca, omogućila pristup fondovima EU i pomogla da država konačno profunkcionira. Zaklinje se članovima da će njegov HNS svoje vrijednosti i projekte »unijeti u Vladu«, a svoje svjetonazore i vrijednosti i dalje »beskompromisno zagovarati i zastupati«. Sve u njegovom sastavku vrvi od novih iskoraka, hrabrih odluka, konkretnih mjera i stremljenja da se pomogne svojoj zemlji.

– Vjerujemo u vlastitu sposobnost i vjerujemo u vas – srdačno ih pozdravlja Štromar poručujući kako u stranci očekuje »sve građane koji su siti podjela, umorni od izlazaka na birališta i agonije koju su Hrvatskoj više puta nepotrebno priuštili Božo Petrov i ekipa«.

Reklo bi se, međutim, da stvari nisu tako sjajne kakvima ih predragi Štromar opisuje posipajući ih zlatnim šljokicama. Njegove ministrice obrazovanja, gospođe Divjak, nema ni čuti ni vidjeti otkako joj je Plenković poručio da nema vrdanja, ni autonomnih ideja dok je on kapetan broda. Žena valjda sjedi u kabinetu i premišlja što će sa sobom. Nitko nema saznanje da odatle ikad izlazi osim kad treba poslužiti kao dekor na nekim političkim eventima.

To nije lijepa pozicija, a mislim ni osobita uživancija, za odlučnu ženu kakvom su nam je predstavili. Pitaju li Štromara u stranci kad će, kad će, kad će? Jesu li postali sumnjičavi kad se tako iznenada latio pera da ih odobrovolji optimističnim riječima? Daju li mu neke rokove do kad će čekati i gledati? Šuškaju li mu iza leđa? Nazivaju li uvečer Anku Mrak Taritaš da se oprezno raspitaju kad će krenuti njena stranka? Ne znam je li istina išta od toga, možda nije, ali nešto tu ipak smrdi. Jer stranka ima sastanke, lokalnu mrežu, rasprave, web, interno se komunicira, i ne pišu se poslanice bez veze. HNS-a nema u javnosti, svi stiskaju vodu u ustima kao da ih je poklopio smrtonosni vir. Javlja se da Štromar i njegovo društvo moljakaju Plenkovića za fotelje u ministarstvima i u javnim poduzećima, ali od toga još nije bilo neke vajde. Međimurski župan Matija Posavec, jedini HNS-ov čovjek na čelu neke županije, odmah mu je okrenuo leđa. Ne što bi sam htio, nego jer su Međimurci pobjesnili zbog trgovine s HDZ-om pa se odlučio dalekovidno povući iz svih kombinacija. Mlad je čovjek, ima 37 godina, treba živjeti i ako/kad Štromarov projekt izvisi. Da sam članica HNS-a dodatno bi me zabrinulo Štromarovo pismo. Vriština gori, a on piše slatke sonete.

Sanja Modrić, kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: