Asomakum nema vlasnika i direktora, ali i dalje ima račun u banci

Firma Asomakum, koja je prema presudi Privrednog suda osnovana falsifikovanom ličnom kartom brata predsednika Srbije Andreja Vučića, ponovo se našla u u žiži javnosti. Naime, tek juče, kada je predsednik Nove stranke Zoran Živković uputio javno pitanje o tome, Andrej Vučić zatražio je brisanje iz zvaničnih podataka o ovoj firmi.

Prema podacima Agencije za privredne registre, firme Asomakum više nema vlasnika i direktora. Dokumenti objavljeni na sajtu Agencije pokazuju da je advokat Zoran Jakovljević juče podneo, a APR istog dana prihvatio zahtev za brisanjem Andreja Vučića kao direktora i vlasnika te firme.

Advokat Zoran Jakovljević kaže da po nalogu klijenta ne može da daje izjave o ovom slučaju. Tako je bez odgovora ostalo pitanje zašto je ova promena u podacima firme u APRu zatražena tek juče.

Međutim, reakcije javnosti izazvalo je i to što je prema podacima Narodne banke Srbije, Asomakum 2. jula ove godine otvorio dinarski račun kod Direktne banke iz Kragujevca.

U ovoj banci međutim navode da se radi samo o transferu računa iz Findomestik banke koju je "Direktna" ranije kupila.

Kako je navedeno u saopštenju banke, u nedelju, 02.07.2017. godine, nije izvršeno bilo kakvo “otvaranje računa”, već je izvršen prenos računa, koji je ranije bio otvoren kod Findomestik banke AD Beograd i koji je tom prilikom dobio novi broj u Direktnoj Banci ad Kragujevac.

Osnov za prenos računa je činjenica da privredno društvo Asomacum d.o.o. nije brisano iz Registra privrednih subjekata kod Agencije za privredne registre, odnosno, vodi se i dalje kao aktivno privredno društvo, navodi se u saopštenju Direktne banke.

U APR objašnjavaju da je Zakonom o privrednim društvima predviđeno da je brisanje firme moguće nakon njene likvidacije, stečaja, statusne promene ili po nalogu državnog organa.

Podsetimo, Viši sud u Beogradu u maju je potvrdio optužnicu protiv 18 osoba kojima se na teret stavlja da su krađom identiteta osnovali sedam fantomskih firmi, među kojima je i Asomakum koji je registrovan falsifikovanom ličnom kartom Andreja Vučića.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: