Bajka o platama: Vučić jači od buđelara

Za srpske zvaničnike plate ne postoje, osim kad – isključivo u decembru i aprilu, zbog novogodišnjih i prvomajskih praznika i bonusa – one „prvi put u modernoj istoriji“ preskoče psihološku granicu od 400 evra. Zato mnogi imaju utisak da je prosek još toliki, čak i ovih dana, kada u mnogim firmama zaposleni štrajkuju ne bi li izdejstvovali povišicu za 10-20 evra veću od minimalca.

Iako je 27. juna predsednik Aleksandar Vučić izjavio da su „plate veće nego ikad, reklo bi se 50.000 dinara, a biće i više do kraja godine“, teško je poverovati da nije bio obavešten da je dan ranije Zavod za statistiku objavio da je u maju prosek bio 47.136 dinara, ili 383 evra – za 47 evra manji nego u BiH, a za 97 evra manji nego u Crnoj Gori.

Nešto ranije, 3. maja, Vučić je najavio veliko povećanje plata, uz ocenu da je do oktobra 2018. „realno da se prosečna plata u Srbiji poveća sa 430 na 500 evra“. Kvaka je samo u tome što prosek u Srbiji nikada nije bio 430 evra. Prema računici NIN-a, prosek za prvih pet meseci ove godine manji je od 380 evra! Čak i prema podacima Ministarstva finansija, uprkos „rekordnim“ povišicama, plate su u prva četiri meseca 2017. realno manje za 0,1 odsto nego u istom periodu lane, dok su primanja penzionera realno smanjena za 1,7 odsto.

Sudeći po rejtingu, većina građana veruje Vučiću da će do oktobra 2018. prosečna plata dostići 500 evra. Ima, doduše, i onih koji su uvereni da je on održao i obećanje od 29. decembra prošle godine da će „od kraja marta 2017. prosečna plata u Srbiji biti veća od 400 evra“. I da je za sve kriva samo guvernerka Jorgovanka Tabaković, jer samo kada bi NBS nekako uspela da obori evro ispod 116 dinara, prosečna zarada bi već bila 400 evra. A uz kurs od 100 dinara za evro, već bismo bili na pragu svetle budućnosti, skoro u oktobru 2018. 

Milan Ćulibrk, tekst za nedeljnik NIN

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: