Branko Ružić: Partijsko zapošljavanje je kupovina socijalnog mira

Ministar Branko Ružić najavio je reorganizaciju i racionalizaciju javne uprave. "U ovoj godini to je 2.486 radnika viška, i naravno da ta otpuštanja ne znače da je suspendovano pravo prijema u opštinama gde postoji manjak", kaže. 

Ukupan dug lokalne samouprave je milijardu evra ili četiri odsto BDP, najveći problemi su u najvećim gradovima pa je tako Kragujevac na ivici bankrota (četiri milijarde dinara duga), Niš sa tri milijarde dinara duga, dok je u velikom problemu i Beograd, koji 15 odsto svojih rashoda daje najvećem komunalnom gubitašu u državi GSP-u. Fiskalni savet naveo je i da gradovi i druge lokalne samouprave kasne u plaćanju dospelih obaveza u vrednosti od 300 miliona evra.

Gostujući u Novom danu, rekao je da se radi o situaciji koja se taložila godinama, a negde i decenijama. Ne smatra da su ovi podaci "tempirana bomba" za javne finansije. Dobro je što je Fiskalni savet konstatovao da nema, na primer u Kragujevcu, partijskog zapošljavanja, istakao je.

Ministar navodi da je potreban sistemski pristup u rešavanju tog problema. Potrebna je i odgovornost političkih elita koje vode gradove, naveo je.

"To partijsko zapošljavanje, nije ni partijsko zapošljavanje, koliko kupovina socijalnog mira... Da li je to opravdano. Naravno da nije", rekao je. Suština je u tome da moramo to da promenimo, na bolje, ali ne možete to preko noći, dodao je, uz naglasak da je toga bilo uvek i za vreme DS, DSS...

Važno je da posle svih odluka o maksimalnom broju zaposlenih, o smanjenju broja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave koje treba da padne sa 124.000 iz 2013. godine do kraja 2018. na 100.700, podigne nivo odgovornosti i političkih lidera lokalnih samouprava, kaže i dodaje:

"Jer kada zapošljavate, a uporedite prihode i rashode, i vidite da nema novca, vi onda ne kupujete socijalni mir, jer vi onda pravite tu tempiranu bombu".

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: