Hrvatska Inicijativa mladih traži da se vlada izvini za Oluju

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska pokrenula je pred godišnjicu "Oluje", projekat "Isprika" kojim od hrvatskih vlasti traže da se izvini žrtvama kršenja ljudskih prava i ratnih zločina za vreme i posle akcije "Oluja" i njihovim porodicama.

Drugu godinu za redom, Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska apeluje na hrvatske vlasti da upute izvinjenje za ratne zločine za vreme i posle "Oluje".

Udruženje u svojoj peticiji navodi da se stide „ne samo zbog toga što su ovi zločini počinjeni u naše ime već i zato što institucije naše države nisu na ove zločine odgovorile u skladu s principima pravde, odnosno nisu učinile dovoljno da se zadovolji pravda za žrtve".

Kako za Radio Slobodna Europa rekao je koordinator Programa pomirenja u Inicijativi Nikola Puharić, cilj projekta "Isprika" je da se ukaže hrvatskoj vladi da je potrebno da se izvini žrtvama kršenja ljudskih prava i ratnih zločina za vreme i posle "Oluje" i njihovim porodicama. Dodaje da je to minimum solidarnosti pošto je malo ratnih zločina iz tog razdoblja istraženo, još manje procesuirano, a tek jedva nešto počinilaca pravosnažno osuđeno.

Prošle je godine u istoj akciji prikupljeno je 320 potpisa, ali kako će ovogodišnja kampanja uz društvene mreže i medije uključivati i bilborde i plakate na javnim prostorima u Zagrebu, za sada u tramvajima, očekuju veći odaziv nego godinu ranije.

Inicijativa mladih naglašava da ne traži izvinjenje umesto progona ratnih zločina, već suprotno.

"Naravno, to ne bi značilo da onda ne bi trebalo procesuirati zločine, nego bi ta isprika trebalo u sebi da uključuje neki zalog za spremnost na procesuiranje svih kršenja ljudskih prava", napomenuo je Nikola Puharić.

Hrvatski predsednik Stipe Mesić početkom 2000. godine, a za njim predsednik Ivo Josipović posle 2010. godine izvinili su se Srbiji i Bosni i Hercegovini za ratne zločine i kršenja ljudskih prava počinjenih sa hrvatske strane nad Srbima i Bošnjacima, zbog čega su doživeli oštre napade hrvatske desnice.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: