Rama zove Srbiju da prizna Kosovo: Put iz mračnog tunela...

Albanski premijer Edi Rama pozvao je Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, rekavši da će to doprineti stabilizaciji balkanskog regiona.

Rama je na svom Fejsbuk nalogu naveo da bi srpsko priznanje Kosova bilo "jasno rešenje na putu iz mračnog tunela ka svetlosti". 

Rama je takođe pozvao Prištinu i Beograd da nastave dijalog

On je pohvalio autorski tekst predsednika predsednika Srbije Aleksandra Vučića za list Blic, u kojem je ocenio da je unutrašnji dijalog o Kosovu odlučujući za budućnost Srbije i srpskog naroda.

"Vreme je da kao narod prestanemo kao noj da zabijamo glavu u pesak, pokušamo da budemo realni, ne dopusimo da izgubimo ili nekome predamo ono što imamo, ali i da ne čekamo da će nam u ruke doći i ono što smo odavno izgubili", naveo je Vučić u autorskom tekstu, a koji je Rama postavio na Fejsbuku.

Rama je naveo da "postoji dugačak put koji izlazi iz tunela teške istorije krvave okrutnosti, koju pokazuje istorija Balkana", a gde su, kako je dodao, "poslednjih godina preduzeti koraci koje nisu zamišljali ni najveći optimisti". 

Od kada je postao premijer Albanije 2013. godine, Rama je inicirao albansko-srpski dijalog, međutim odnosi Srbije i Albanije su zategnuti zbog neslaganja o Kosovu.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: