Sindikat Nezavisnost: Radnici ljuti, osećaju se prevarenim i poniženim

U sindikatu Nezavisnost fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija ocenjuju da je potpisivanje sporazuma Samostalnog sindikata sa poslovodstvom kompanije "bruka i sramota" i da su radnici u Kragujevcu prevareni i apsolutno nezadovoljni."

"Radnici su ljuti, osećaju se prevarenim i poniženim", rekao je predsednik sindikata Nezavisnost Zoran Stanić.

On je objasnio da su radnici dobili obaveštenje fabričkog Samostalnog sindikata o ponudi Fijata na štrajkačke zahteve gde je navedeno da će zarade biti povećane za 9,54 odsto, čime nisu bili zadovoljni iako su pojedini mediji objavljivali da su podržali takvu ponudu Fijata.

"Danas je potpisan Sporazum po kome će u avgustu povećanje plate da bude samo 2,2 odsto. To je čak manje od onoga što je Fijat nudio radnicima pre štrajka, a to je povećanje od tri odsto", rekao Stanić.

Prema njegovim rečima radnici su sada dobili takve uslove da će biti Fijatovi robovi.

Komentarišući dogovor Samostalnog sindikata i Fijata o uzdržavanju od štrajka tri godine, Stanić je rekao da je to "smešno" i lako može da se "obori" jer ne može da se uskraćuje pravo koje je garantovano Zakonom o štrajku.

Stanić smatra da je "usput i na brzinu" potpisan i novi Kolektivni ugovor, mimo znanja radnika, a prema njegovom saznanju o tome je Samostalni sindikat vodio tajne razgovore sa Fijatom u maju i junu.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: