Sindikat: Posle tajnih pregovora u Fijatu, radnici prevareni

Predsednik sindikata "Nezavisnost" u kragujevačkoj fabrici FIAT Krajsler automobili Srbija Zoran Stanić rekao je da su radnici te fabrike razočarani, jer posle štrajka nisu dobili "praktično ništa". On kaže da razmatraju tužbu protiv predsednika Samostalnog sindikata Zorana Markovića, koju će podneti nakon što pogledaju tekst potpisanog sporazuma.

"Mi smo najviše nezadovoljni načinom vođenja štrajka, od strane štrajkačkog odbora i Samostalnog sindikata. Samostalni sindikat je dosta dugo vodio pregovore s poslovodstvom Fijata, ali su to bili tajni pregovori, a mi smo to tek skoro saznali. Ceo maj i jun su oni pregovarali i onda se pojavio predsednik Samostalnog sindikata, gospodin Marković i pozvao nas na štrajk, jer je bio nezadovoljan onim što mu je Fijat ponudio", rekao je Stanić gostujući u Novom danu na N1.

On je rekao da je 2.000 ljudi krenulo u štrajk, a da ih je Marković sve vreme ubeđivao da "moraju da isteraju do kraja, da svi budu jedinstveni" i da ako odustanu, da će "raditi korbač", da "neće imati nikakva prava i da će biti robovi".

"Onda se desilo u prošlu sredu da su radnici prve smene odlučili da nastave štrajk, da blokiraju ulaz u fabriku, a da u 10 sati sutradan idemo pred skupštinu grada. U pet popodne i druga smena se izjasnila za nastavak štrajka, a u sedam sati je Marković potpisao to što je potpisao", objasnio je Stanić.

Sekretar sindikata "Nezavisnost" kragujevačke fabrike Igor Anđić rekao je da "ispada da su štrajkovali za 16 evra".

"Sledeći štrajk nećemo voditi sa Markovićem. Bezveze smo maltretirali ljude da štrajkuju", rekao je.

Stanić je rekao da radnici nisu dobili "skoro ništa".

"Ne tražimo nemačke ni poljske plate, već samo onu koja je prosek u Srbiji...Svaka dva minuta sa trake u Fijatu izlazi 15.000 evra....Sa 38.000 dinara je jako teško živeti, pogotovo ako u porodici radi samo jedna osoba, kao što je slučaj kod mene, recimo", rekao je Anđić.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: