Srbijanka Turajlić: Kada se radi o Vučiću, ne vidim nikakav dijalog

Kada se radi o Aleksandru Vučiću, ne vidim nikakav dijalog, ni o Kosovu, ni o bilo čemu drugom. On je, stupajući na vlast i ukidajući Utisak nedelje pokazao da ne želi nikakav dijalog i tako je već pet godina, smatra profesorka Beogradskog univerziteta u penziji Srbijanka Turajlić.

Ona navodi da nije iznenađena Vučićem, već, kako kaže, onima koji razgovaraju o tom dijalogu.

"Čudim se NVO koje hoće na dijalog u zemlji gde dijaloga nema. Vlast napada, lažno optužuje, nema lepu reč ni za koga ko misli drugačije, kad Vučić kaže dijalog imam utisak kao da je izgovorio psovku, ja se osećam neprijatno", kaže Turajlić.

Turajlić smatra da se dogovor Srba i Albanaca van svake sumnje mora postići, jer živimo i zajedno i kao susedi.

"Moramo da se postaramo o ljudskim pravima, moramo da zaštitimo spomenike na Kosovu. Ali ne vidim da se bilo šta može uraditi s predsednikom koji ima histerične nastupe na Pinku. On nije za dijalog i s njim se nište ne može postići. Vučić me ne iznenađuje, još od devedesetih sve je očekivano".

"Da postoji pristojna zemlja u kojoj se može razgovarati o svemu... Problem Srbije je Kosovo, ali i radnici, bacanje para na fontanu, to su sve problemi koji zahtevaju dijalog. Srbija ima niz problema".

Srbijanka Turajlić smatra da su u celom regionu na vlasti oni koji su jako bili umešani u ratove i sada pokušavaju da minimiziraju štetu i užas koje su doneli ratovi.

"Nijednog trenutka region nije seo i rekao hajde otvoreno da razgovaramo, da li smo mogli to da sprečimo, jesmo li kaznili one koji su učestvovali. Srbiju vode oni koji su bili glavni zagovornici rata devedesetih. Te izjave međunacionalne su pogubne, jer produbljuju tenzije, umesto da pokušam da demaskiram nacionalizam, objasnim narodu šta nam je nacionalizam doneo devedesetih, ja povlađujem nacionalistima zarad nekog glasa i to je nedopustivo. Imam utisak da to rade sve vlasti od Koštunice, ali mislim da to nije patriotizam".

Kometarišući to što na proslavu Dana ustanka u Srbu ne dolazi državni vrh Hrvatske, Turajlić kaže da se ceo region odrekao antifašističke prošlosti, i da nas više ne zanima ko je kada podigao ustanak.

"Nemam tumačenje zašto se ljudi stide svetlih momenata svoje istorije. Oni koji se uzdržavaju da to organizuju nek popričaju sa sobom, nije u redu da se ne slavi nigde. To je žalostan trend, da se negiraju svetli momenti, a hvataju se za davnu prošlost u koju nisu sigurni".

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: