Šta je Ana Brnabić uradila za mesec dana svog mandata?

Šta je obeležilo prvih mesec dana vlade premijerke Ane Brnabić? Rešenje jednog velikog problema, jedan sporan intervju, više važnih sastanaka i jedna novoosnovana kancelarija.

Ana Brnabić je posle polaganja zakletve zahvalila predsedniku Aleksandru Vučiću, a svim građanima Srbije obećala: "Da ću dati sve od sebe, svaki dan, da svoj posao obavljam najbolje što mogu".

Ali je do rešavanja prvog zadatka prošlo tačno tri nedelje. Na toliko su nezadovoljni radnici u FIAT-u obustavili rad, a premijerka je, posle nekoliko poziva štrajkačima da se vrate na posao, posumnjala u njihove loše namere.

"Da, apsolutno mislim da politički interes stoji iza ovoga zato što je vlada tu, na raspolaganju uvek i mislim da su radnici izmanipulisani", rekla je 17. jula 2017. predsednica Vlade. A samo dan kasnije na poziv radnika stigla je u Kragujevac gde je iste večeri postignut dogovor o obustavi štrajka i početku pregovora.

"Premijerka vidim da je veselija, ovo je prvi zadatak koji je kao premijerka uspešno realizovala kao premijerka ovako krupan, koliko ja znam", kazao je tada Zoran Marković, predsednik štrajkačkog odbora FIAT-a. Ovo je ujedno i jedini zadatak na kome sam radila, dodala je na to tada premijerka.

Brnabić svoju vladu zove "vladom kontinuiteta", a o tome je govorila i u nekoliko intervjua svetskim medijima. Prvi, intervju Blumbergu, je premijerku na sastanak kod ruskog ambasadora doveo sa stenogramom razgovora u rukama. Problem je bila rečenica da će Srbija, ukoliko mora da bira između Rusije i Evropske unije, izabrati Uniju. Nisam se pravdala, kratko je potom Brnabić objasnila. Predsednika ta situacija nije nimalo pokolebala.

"Ja znam šta Ana misli, znam šta želi, zna na kakvom putu se nalazi Srbija i uveren sam da će takvu politiku Vlada Srbije da vodi", rekao je na to Aleksandar Vučić.

A šta je politika vlade Ane Brnabić do sada pokazala? Ništa nenajavljeno, kaže novinar Đorđe Vlajić i podseća da je na samom početku poručila da će u obavljanju posla konsultovati svog prethodnika.

"Premijerka pokušava da se predstavi kao neko ko stvarno obavlja tu funkciju i možda bi neko u to mogao da poveruje da se tu i tamo ne pojavi predsednik države koji pokaže onda ko je u stvari premijer", ocenjuje novinar Đorđe Vlajić.

Da Brnabić nije samostalna u okvirima svojih ovlašćenja smatra i profesorka u penziji Srbijanka Turajlić.

"Kad gospođa Brnabić iskorači i kaže - ja kao premijer Srbije hoću da poštujem opoziciju, ja kao premijer neću dozvoliti da se vređaju poslanici u parlamentu, ja kao premijer neću dozvoliti da radnici rade pod nemogućim uslovima, da tužilašrvo i policija ne rade svoj posao, onda možemo da razgovaramo", navodi Turajlić.

Za mesec dana mandata predsednica vlade je službeno boravila u Trstu gde se, između ostalog, srela sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Takođe, na inicijativu premijerke ovih dana je formirana kancelarija za E-upravu na kojoj, od stupanja na dužnost, insistira.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: