Svetislav Basara - Babaserizacija

Piše: Svetislav Basara, kolumna za dnevni list Danas

Nakon uspešno završenih petoletki industrijalizacije, elektrifikacije i kretenizacije Srbije, započela je petoletka digitalizacije, sledstveno čemu je "tamo gde treba" pala odluka da se uvede tehnika merenja "srednjeg vremena" na autoputnim naplatnim rampama ne bi li se konačno stalo na put drumskim kabadahijama, što je stvar koju načelno pozdravljam, ali na koju po običaju imam neka zakeranja.

Zakeranje prvo! Držim da vlasnik koridorskih harač-rampi, JP Putevi Srbije, nije "vlastan" da meri nikakva "srednja vremena" i time olakšava posao, a možda i uzima ljeb (mito) iz usta srpskih policaja, jedinih ovlašćenih za tu rabotu, a, uzgred, takozvanim "presretačina" - brigadom super brzih automobila - dobro opremljenih za savatavanje domaćih i stranih pobesnelih Maksova. Lepo je kada državne službe sarađuju, ali nije dobro preterivati u saradnji jer bi se jednog dana moglo dogoditi da MUP Srbije kafanskim babaserama i garderoberima podeli alkotestere, da ih ovlasti da N. N. licima - za koje osnovano posumnjaju da će posle pijanke sesti za volan - pišu prekršajne prijave, oduzimaju dozvole, isključuju ih iz saobraćaja, a da onima koji su mu ga baš dali na licu mesta konfiskuju automobile.

Zakeranje drugo! Šta će nam uopšte naplatne rampe, sve i ako nisu spoljni saradnici saobraćajne milicije? Ne trčite pred rudu! Ne lobiram za ostvarenje vekovnog ovdašnjeg vlažnog sna o sveopštem džabaluku. Naplaćivanje putarine je u redu, ali zar se ono ne bi moglo sprovesti na način na koji se već izvesno vreme sprovodi u belom svetu - upotrebom takozvanih vinjeta koje se - bez ikakvog čekanja i maltretiranja - kupuju na trafikama i po benzinskim pumpama. Moglo bi, još kako bi moglo, ali ta bi praksa bez (neproduktivnog, a lakog) posla ostavila legiju naplaćivača, burazera, rođaka, kumova, šurnjaja i snaja, a to bi se negativno odrazilo i na statistiku o fantastičnom porastu zaposlenosti.

Zakeranje treće! Da li će se "srednje vreme" (i prijave zbog prekoračenja brzine) meriti i slati i kolonama državotvornih automobila koji danonoćno mahnito jurcaju po autostradama naše zemlje ponosne, ili će - a pre će ovo biti - državotvorni automobili biti opremljeni napravama na podobije onog TAG-a za e-naplatu, koje će im obezbeđivati nesmetano divljanje.

Sad će botovi bezbeli pojuriti da zarade sendvič u znoju lica svog. Šta ti hoćeš, graknuće ta divna stvorenja? Da naše visoke rukovodioce, a možda i Najvišeg, izložiš bezbednosnom riziku, da ih targetiraš kao metu svakom unutrašnjem i spoljnom neprijatelju, a? Daleko sam od takve primisli, ali mislim da bi se ta opasnost mogla otkloniti malim lukavstvom. Neka visoki rukovodilac sedne istovremeno u tri istovetna crna audija, pa će tako - sve i da dušmani zoljama unište dva - bar jedan preživeti da nas i dalje vodi u svetlu budućnost.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: