Taksisti kao šatoraši, fale im samo plinske boce

Hrvatski taksisti su pokazali da bi nas zapravo trebao boliti đon za njihove probleme i 'probleme' i za Uber, jer svatko tko maltretiranjem građana želi ukazati na neki problem ne zaslužuje da mu se pomogne.

Odabrali su taksisti najgori mogući dan u godini kako bi nam ometali normalan promet, a to je već drugi put u nekih mjesec i pol dana, a ono što se svakom normalnom građaninu nameće kao pitanje - a po čemu bi država trebala brinuti za vas, a ne recimo za novinare, arhitekte ili nekog trećeg, četvrtog, petog...

Naime, praktički ne postoji gospodarska grana u Hrvatskoj koju nije stisnula konkurencija, i ona lojalna i nelojalna, ali nikome nije palo na pamet blokirati gradove i maltretirati ljude zbog toga. Naprosto smo se uhvatili u koštac s njima i pokušavamo svaki dan napraviti najbolje što možemo da nas konkurencija ne 'pojede'.

No, taksisti imaju drukčiji pristup problemima. Oni svoje probleme rješavaju šakama, nasiljem, blokadama cesta i ostalim siledžijskim metodama da bi se kasnije čudili zašto za njih nitko nema razumijevanja. Pa nemamo. Uber ima popriličan broj svojih mrzitelja u Hrvatskoj, ali su hrvatski taksisti uspjeli postati omraženiji od Ubera i to ponajviše zbog ovih metoda 'borbe za pravicu'.

Pri tome ni sami taksisti nisu najpoštenija kasta u Hrvatskoj, uz naravno izuzetke, ali stavimo i to sad na stranu i posvetimo se njihovom načinu rješavanja problema. Taksisti se ponašaju po principu šatoraša, samo još fale plinske boce i tučnjava s građanima. U svakoj normalnoj zemlji policija i vlasti bi popisale sve taksiste koji su napravili nered na prometnicama u petak i oduzeli im licencu i dozvolu za rad.

I onda još nemaju muda reći da prosvjeduju, već izmišljaju fore "bio sam na cesti, drugi su me pratili" i slične gluposti. 

Njihov nered u petak nije više pitanje Ubera, već pitanje kako netko može dozvoliti da desetine tisuća građana trpi posljedice nečijeg divljanja i to cijeli dan. I pitanje za ministra Butkovića - kako možete dozvoliti da vam taksisti blokiraju aerodrome u državi i to bez da su prijavili prosvjed? Trebalo ih je rastjerati u roku pola sata i naplatiti kazne. Ovako smo samo turistima dali materijala za prepričavanje kad se vrate kući.

Merita Arslani, kolumna za Express.hr

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: