Ujedi pasa na ulicama i dalje su pretnja građanima

Ujedi pasa na ulicama i dalje su pretnja građanima. U beogradskoj opštini Barajevo su tri pitbula u razmaku od samo nekoliko sati napala dečaka i ženu. Njena porodica za N1 kaže da je zadobila 50 ujeda.

Meštani poručuju da su u strahu da izađu na ulicu, dok udruženja za zaštitu životinja apeluju na resorne institucije da sprovode zakone.

Odlazak u prodavnicu za 68-godišnju Maru Vučićević se završio kobno, kada su je napala tri pitbula. Psi su bili sakriveni u žbunju, neposredno u blizini kuće povređene žene. Njen sin kaže da su je spasile komšije u poslednjem trenutku i da je od ujeda zadobila teške povrede.

"Ima 50 ujeda, znači rana, koža s glave joj je s prednje strane skroz skinuta, takoreći kao skalp da su joj radili, šta drugo da se kaže", navodi Predrag Vučićević, sin povređene žene.

Isti psi su, kako se pretpostavlja, nekoliko sati pre toga napali i dečaka od 14 godina, koji je zadobio lakše povrede. 

Meštani dodaju da je u Barajevu sve više napuštenih pasa. To vide kao posledicu neodgovornog ponašanja vlasnika, koji ih kako navode ostavljaju u okolnim njivama. Takve slučajeve su više puta prijavljivali policiji i opštini.

"Taj problem je ovde u Barajevu već nekoliko godina, niko živi to ne rešava", kaže Predrag Vučićević, sin povređene žene.

Za svoju bezbednost strahuju i najmlađi, pa uz igračke nose i motke.

"Generalno, mi imamo problem i sa ljudima koji ih hrane i dovlače, gledaju da upravo ti psi ostanu ovde, a onda kada Zoohigijena naiđe, kako bi intervenisala, oni ih zatvaraju u svoja improvizovana dvorišta", navodi Tijana Prica, meštanka Barajeva.

Pas je velika obaveza i sa njim se mora svakodnevno pravilno raditi, poručuje uzgajivač staforda.

Dodaje da agresivne vrste pasa ne postoje, već da pogrešnim dresiranjem od strane vlasnika psi postaju opasni po okolinu.

"Neophodno je da ima jedan pravilan odgoj. To znači da ima prostorni život dovoljno velik i adekvatan, i da ima normalnu hranu. I redovnu hranu i vodu, da ima redovnu šetnju i redovan kontakt s drugim psima i ljudima", navodi Slađan Anđelović, uzgajivač pasa.

Statistika pokazuje da je broj ujeda veći od strane vlasničkih pasa nego napuštenih.

Iz Udruženja za zaštitu životinja "Feniks" kažu da postojeće zakone o životinjama resorne institucije ne sprovode.

"Imamo jednu takvu situaciju gde jednostavno zakon kao da ne postoji. Konkretno treba da se kažnjava neodgovorno vlasništvo, ono dovodi do svih kasnijih problema... Neodgovorno vlasništvo vodi u napuštanje, vodi u borbe pasa, vodi u svaki, bilo koji problem sa psima", kaže Milica Ranković, iz Udruženja za zaštitu životinja "Feniks".

Iz Feniksa dodaju da su borbe pasa strogo zabranjene i kažnjive, ali da se uprkos tome i dalje intezivno održavaju širom Srbije.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: