Vlada i Sabor pod suncobranom

PONEDJELJAK Za dvije trećine Hrvata nema ljetovanja

Dok 63 posto Hrvata (podaci Eurostata) sebi ne može priuštiti ni jedan jedini tjedan ljetovanja godišnje izvan mjesta u kome žive, a tisuće i tisuće građana koji se ne mire s beznadnom oskudicom zauvijek odlaze u gastarbajtere, naša Vlada i Sabor nemilice planduju.

Dio narodnih predstavnika kidnuo je na odmor i prije posljednjeg zasjedanja Sabora u srpnju. Skoro puna dva ljetna mjeseca, aktivnost ministara i saborskih zastupnika svodit će se na Facebook komentare uz hladnu bevandu, povremena paradna pojavljivanja na raznim obljetnicama i slikanja na turističkim atrakcijama tipa festivala soparnika i trke magaraca. A nakon što koji od njih nepotrebno »uveliča« neki od tih politički nevažnih događaja i odgovori lokalnim izvjestiteljima na nekoliko nebitnih pitanja, službeni vozač vratit će ga opet do njegove plaže i do kupaćih gaća.

Samo populistički marketing bila je i »svečana sjednica« Vlade u petak u Kninu. U sklopu obilježavanja Oluje, lansirali su prijedlog novog, puno rastrošnijeg zakona o braniteljima, daju dodatnih pola milijarde javnog novca. Godišnji budžet za znanost 332 milijuna kuna, braniteljima još 525 milijuna, nazdravlje.

Koliko vlast ništa ne radi vidi se i po TV dnevnicima. Glavne informativne emisije počinju razglabanjima o tome kako je vruće i sparno i to zauzme cijelu prvu trećinu vijesti. Svaki dan nam neka anonimna kupačica preko dnevnika poruči kako je važno piti puno vode. U toj neradničkoj suši, politika se supstituira koga-briga prilozima o Stieru i novom statutu HDZ-a i o tome kako idu poslovi Milanoviću i Karamarku, koji su sada koga-briga privatne osobe.

Ne znam kako na taj bezobrazluk svojih vlastodržaca gleda tih 63 posto stanovništva Hrvatske koje ne smije ni pomisliti čak ni na sedmicu dana ljetnog odmora s djecom, čija je dobrobit našim političarima, navodno, »najvažnija briga«. Na Eurostatovoj tablici dostupnosti ljetovanja, a to je vrlo jasan pokazatelj standarda stanovništva u zemljama članicama, naša zemlja je predzadnja, gore je samo Rumunjima. U Sloveniji, na primjer, tjedan dana odmora izvan doma apstrakcija je samo za 30 posto građana. No naša Vlada se bezbrižno kupa i sunča. Sve stoji, a oni - za naš novac - leže i leže pod suncobranom.

UTORAK SDP-a ima ciljeve, ali se za njih neće boriti

Bernardić kao Bernardić. Nema tako falše zvijezde na ljevici kao što je on. Bubne i ostane živ pa opet ispočetka. Pa onda tvrdi da ga naslijepo mrze novinari. U ovim je novinama nekidan izjavio da je sekularna država jedna od ključnih točaka nove programske platforme SDP-a. Neka stranačka ekipa već radi na dokumentu, pa se valjda o sekularizmu Bernardić dogovorio s njima i oni s njim. A to, uostalom, i jest posao socijaldemokracije da bude brana prevelikom utjecaju Crkve, koji se kod nas ostvaruje o-la-la preko Vatikanskih ugovora.

Ali, brus. Bernardića demantiraju njegovi dok još nije ni čelo otro od silnog praznog pametovanja. Da, da, sekularizam, kako da ne. Ali nismo planirali da borba za izmjenu ugovora sa Svetom stolicom bude u stranačkoj platformi. Ma da, naravno, nismo tu zadovoljni s mnogim stvarima, previše novca dobivaju, kriterije treba mijenjati, uvesti kontrolu trošenja proračunskih sredstava. Vjeronauk se mora bolje urediti. Međutim to neće biti u Platformi? Neeee.

U SDP-u, dakle, imaju ciljeve. Ali se za njih NEĆE boriti. Samo će o njima brbljati bez veze. Da ovo stave u novi program, trebalo bi se baviti formuliranjem te politike i metodama kako će se ona gurati u javnosti i u institucijama. To je vrlo težak posao. Ovako je lako. Svatko svoje, samo neka kamere snimaju. A iza toga nula. 
Stvarno, od SDP-a s ovim vodstvom nešto ozbiljno može očekivati samo politički naivac.

SRIJEDA I Mrak Taritaš u aferi. Jesu li svi isti?

Evo u aferi i Anke Mrak Taritaš, one simpatične i staložene žene iz kampanje za mjesto zagrebačkog gradonačelnika. One koja je pobrala simpatije u lijevo-liberalnoj javnosti kad je, zajedno s nekoliko kolega, saborskih zastupnika, napustila HNS jer je njena stranka krenula stazama Ivana Vrdoljaka i iz opozicije uskočila u Plenkovićevu »titanik« Vladu da se »sačuva stabilnost«.

Ako iza ove priče o neplaćenom računu za adaptaciju njezinog stana ne stoji neka mrkla špijunska urota, a za sada se ne bi reklo, bogme je Anka dobro zavalila javno mnijenje. Građevinska tvrtka, izvođač radova u stanu Taritaševih, izdala im je prije više od dvije godine račun na 665.000 kuna i pokazuje ga novinarima. Sve to vrijeme račun nije bio plaćen.

Kad je stvar došla u medije, gospođa Anka je sve negirala. Proglasila je to klasičnim predizbornim podmetanjima. Odjednom je priznala da duga ipak ima, ali sada tvrdi da je dvostruko manji. To pola iznosa na brzaka su podmirili. Za ostatak im, navodno, ništa nije jasno.

Dobro situirana kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, koja se, kako sada vidimo, dvije godine pravi luda oko računa koji treba platiti, nije pobijedila, ali je ušla u drugi krug i dobila puno glasova. Kad se priča o stanu počela valjati, rekla je da je »žele prikazati istom kao što su svi ostali«, valjda je mislila na političare. Izgleda da i jest ista. Zadnja je to sorta kojoj se može išta vjerovati. Sumnjaj i kad kažu da je danas nedjelja.

ČETVRTAK Hrvoje Marušić, tikvan je tikvan

Svaki sirovi siledžija misli za sebe da je pravednik. I zato, razumije se, HDZ-ovac Hrvoje Marušić nije zašutio, nego je nastavio ponosno drobiti o svojim navodno domoljubnim stavovima koje bi neposlušnima ucijepio metkom u potiljak.

Nekidan se i HDZ ogradio od njegovog javnog urlikanja da se momci i djevojke iz Inicijative mladih za ljudska prava ušutkaju, ni manje ni više, nego strijeljanjem, ali on se i dalje prsi u svojoj zadrtosti i izigrava junačinu.

Što da se radi s takvim primjerkom političkog funkcionera »stožerne hrvatske stranke« koji je mlade ljudskopravaše kadar nazvati »stokom yugokomunističkom« i zazivati sustav da ih postavi pred streljački vod, to trebaju reći Plenković i njegovi.

Zahvaljujući HDZ-u, Marušić je bio vijećnik u Splitu, čelnik stranačke Zajednice poduzetnika i šef dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge poslodavaca, a to je samo dio časti koju mu je s povjerenjem ukazala njegova stranka. Ali stranka se u ovom skandalu zaustavila na suhom i kao iznuđenom priopćenju u kome je osudila »svaki poziv na nasilje i govor mržnje«. Inicijativi mladih nije se ispričao predsjednik HDZ-a, Marušić nije izbačen. Poziv na strijeljanje neistomišljenika nije za Plenkovića stvar dostojna njegove državničke veličine.

Javljaju mi kolege da je Marušić u Splitu i član Rotary kluba. Lako što tikvanu ne možeš dokazati da je tikvan, ali jao kad ga takvim ne vide ni instance s ozbiljnim imenima.

PETAK Miran čovjek na čelu Knina

Novi gradonačelnik Knina Marko Jelić izjavio je za TV N1, dan prije obljetnice Oluje, kako ne vidi razloga zašto se ne bi poklonio i srpskim žrtvama rata. Sličnu poruku poslala je javnosti i Kolinda Grabar Kitarović. Lijepo.

- Svi civili koji su stradali težak su teret svakom normalnom čovjeku. Nije prihvatljivo omalovažavati bilo čiju žrtvu. Patnja je patnja - rekao je Marko Jelić, doktor molekularne biologije, koji sebe smatra demokršćaninom.

- Ovdje živi oko 30 posto građana srpske nacionalnosti. Nadam se da će se oni koji su otišli vratiti. Ovo je njihova domovina i djedovina - kaže Jelić.

Nakon duge vladavine bivše HDZ-ove gradonačelnice Josipe Rimac, kojoj je jedino hrvatovanje u tom teško postradalom, nacionalno miješanom gradiću išlo od ruke, novi nezavisni gradonačenik u Knin unosi dašak normalne, ljudski orijentirane politike. Očito da su i kninski birači kod njega prepoznali tu crtu i honorirali je premoćnom pobjedom zamalo već u prvom krugu. Jelić je na koncu dobio izbore sa 62 posto glasova, skoro dvostruko više nego »kninska kraljica« Josipa Rimac.

Stanovnici Knina, jedni, drugi, treći i peti, dobili su izgleda mirnog i staloženog čovjeka koji će napokon okupljati, a ne razdvajati. Za gradić koga i 22 godina nakon rata muče teški egizistencijalni i socijalni problemi, to bi možda bila najvažniji korak naprijed. To je veliki izazov i za političke vođe kninskih Srba.

Sanja Modrić, olumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: