Zbog zastarelosti niko neće odgovarati za smrt Alekse

Zbog zastarelosti slučaja Alekse Jankovića (14), koji je zbog vršnjačkog nasilja 2011. izvršio samoubistvo, niko ne može disciplinski da odgovara iako je utvrđen niz propusta zaposlenih u školi.

Dragana Janković, majka dečaka, izjavila je za beogradski list da su propusti u radu Osnovne škole "Sreten Mladenović Mika" u Nišu utvrđeni tek nakon što su se u decembru prošle godine obratili Aleksandru Vučiću, tadašnjem predsedniku Vlade Srbije.

"Tek nakon više od šest godina od smrti Alekse, početkom jula, dobili smo obaveštenje iz Ministarstva prosvete o izvršenoj nenajavljenoj inspekciji i reviziji slučaja u kojoj su potvrđeni naši navodi o zataškavanju slučaja i izbegavanju disciplinske odgovornosti zaposlenih u školi, gde se poimence navode osobe koje su zataškavale, kao i način zataškavanja", rekla je ona za Blic.

Kako kaže, u pisanom odgovoru je navedeno da je "pored svih utvrđenih činjenica i propusta, zakonski slučaj pokretanja disciplinske odgovornosti zastareo".

Nasilnicima petice iz vladanja

Troje nasilnika, od njih sedam koji su maltretirali Aleksu, presudom Višeg suda za maloletnike u Nišu pravosnažno su osuđeni maksimalnim kaznama - vaspitnim merama što podrazumeva pojačan nadzor Centra za socijalni rad.

Nasilnici su na kraju školske godine dobili petice iz vladanja.

Dnevni list Blic podseća da je škola osuđena za propuste u radu, a u dva odvojena postupka odgovorni za greške u radu osuđeni su na ukupno više od četiri miliona dinara kazne.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: